WRC Face to Face 2010

Utolsó kommentek

  • edeleny beres: De jó kis blog volt ez, lehet ha időm engedi újra elkezdem olvasni az elejétől :D (2017.01.16. 11:12) Kreatív és Art
  • Montuain Bike RWD Kompressor: Kicsit kackiás. (2012.04.21. 13:06) Örült hajsza Mexikóban
  • IV. (Parkoló) Béla: Ricsi! Az idén folytatod a blogolást, vagy csak a fb-on folytatsz aktív tevékenységet? (2012.01.23. 13:11) Örült hajsza Mexikóban
  • Utolsó 20

WRC Naptár 2011

Kapcsolódj:

Miért éppen Alaszka?

B. MAX

 

 

WRC2009 / Rally Ireland / Jó helyen, de rossz időben

Amikor a második nap végére értem, egyre inkább kikívánkozott belőlem a következő kérdés: Mit keresünk mi itt, és miért nem a hagyományoknak megfelelően, Monte Carloból indult útjára a Rally Világbajnokság?

 

A bajom nem Írországgal van és nem is konkrétan az időjárással. Vannak dolgok amiken értelmetlen mérgelődni, mert adottak. Ilyenek a földrajzi sajátosságokból adódó körülmények. Errefelé ilyenkor ilyen az idő. De kérdem én! Miért hoztak és készültek szöges gumival a résztvevők, ha az első napon azokat a részeket kivették a programból, ahol egy kis hó volt a pályán? Mi értelme volt a Wales Rally után még egy olyan versenyt tenni a naptárba, ami semmi másról nem szól, mint a ködről, az esőről és a sárról?

 

 

 

 

 

 

Induljunk ki abból, hogy minden rendező, elsősorban azért igyekszik bekerülni a világbajnoki versenynaptárba, mert a világszerte ezzel járó médiamegjelenések, remek lehetőséget kínálnak az adott ország turisztikai értékeinek a kommunikálására. A cél ezzel az lenne, hogy a mozgó és állóképek, valamint a beszámolók felkeltsék az utazni vágyók kíváncsiságát az ország iránt. Erre a megállapításra számos példát tudnék felhozni, mert minden versenyen hangsúlyos szerep jut a környezetnek és a kultúrának. Elég ha csak Németországban és Portugáliában a borvidékekre gondolunk, Jordániában a Holt-tengerre vagy Görögországban az Akropolisz lábai alatt felállított rajtdobógóra. 

Ha tehát ez egy evidencia, akkor mi a fenéért kellett az Írországban kezdeni az évet? Az ország semmit sem fog profitálni abból, hogy mindenki az időjárást és a körülményeket szidja. A TV-ben és az újságokban mást sem látni, mint egy színtelen és barátságtalan szigetet. Pedig a pályabejárás és az utolsó nap, engem ennek éppen az ellenkezőjéről győzött meg. A vidék mélyére vezető apró, de jó minőségű aszfalt utak számos érdekes és egyedi helyre vezettek el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevés olyan pontján jártam a világnak, ahol olyen tisztaság és rend vett volna körül, mint Írországban. A szemétnek nyoma sincs, sem a városokban sem pedig a kisebb településeken, viszont a környezet tudatos védelme lépten nyomon érezhető. Ezért zavar nagyon-nagyon, hogy a mostoha körülmények miatt, sajnos pont ebből lehetett a legkevesebbet megmutatni a verseny során. Azt már csak mellékesen jegyezném meg, amit a Citroen háza táján hallottam, nevezetesen, hogy ennek a versenynek üzleti szempontból szinte nulla az értéke a francia gyártó számára...  Ha ehhez hozzávesszük, hogy sem Korzika, sem pedig Monte Carlo nem szerepel a programban, viszont a piaci jelentősége miatt szintén indifferens Ciprus igen... Nos egyértelműen megállapítható, hogy óriási katyvasz van a döntéshozók fejében... Miközben ezen morgolódtam jutott eszembe a párhuzam, és az egyik kedvenc sorozatom címe: Miért éppen Alaszka? Miért éppen Írország?

Semmi másra nem lett volna tehát szükség ahhoz, hogy a verseny valamelyest feledtetni tudja a gyér mezőny miatti dög unalmat, minthogy a naptárba egy másik időpontot jelöljenek ki az okosok. Tavasszal vagy nyáron biztos vagyok benne, egy teljesen más sziget képei tárultak volna a világ elé.

Túl vagyunk rajta... Számos értelmetlen és érthetetlen döntés között ez csupán egy a sok közül. Azért bízom benne, hogy összeségében sikerült néhány olyan képet készítenem, amik miatt érdemes volt felkúsznotok az oldalamra, és az a pár gondolat, amit hozzáfűztem mindehhez további gondolatokat ébresztett bennetek. 

 

 

 

     

 

Szólj hozzá!


Címkék: akció hangulat környezet írország wrc2009

A bejegyzés trackback címe:

https://rally-foto.blog.hu/api/trackback/id/tr251203160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása