WRC Face to Face 2010

Utolsó kommentek

  • edeleny beres: De jó kis blog volt ez, lehet ha időm engedi újra elkezdem olvasni az elejétől :D (2017.01.16. 11:12) Kreatív és Art
  • Montuain Bike RWD Kompressor: Kicsit kackiás. (2012.04.21. 13:06) Örült hajsza Mexikóban
  • IV. (Parkoló) Béla: Ricsi! Az idén folytatod a blogolást, vagy csak a fb-on folytatsz aktív tevékenységet? (2012.01.23. 13:11) Örült hajsza Mexikóban
  • Utolsó 20

WRC Naptár 2011

Kapcsolódj:

Sebastien Loeb – földön, égen, Budapesten

B. MAX

WRC2009 / Sebastien Loeb / Háttér

Az utóbbi években az augusztus 20-i budapesti rendezvények egyik csúcspontjává nőtte ki magát a Duna fölött zajló látványos repülő show. Ez az esemény bármennyire is népszerű, normálisan semmi keresnivalója nem lenne egy WRC oldalon. Ami miatt ezúttal mégis kivételt kellett tennem az nem más, mint egy olyan ismerős vendég felbukkanása, aki mellett itthon sem mehettem el szó, de még inkább kép nélkül!

 

A Red Bull Air Race és a Citroën meghívására két éjszakára Magyarország vendége volt az ötszörös rali világbajnok Sebastien Loeb.

A franciáról tudni kell, hogy számára az adrenalinszint fokozására nem csupán egy raliautó számít alkalmas eszköznek. Igazi extrém „arc” aki szereti kipróbálni magát minden olyan dologban, amivel felmérheti saját bátorságának és teljesítőképességének a határait.

Erre kínált remek lehetőséget egy kis műrepülés a tököli repülőtéren. Az érzés nem volt új, sem ismeretlen a számára, hiszen korábban már hazánk büszkesége, Besenyei Péter is pördült vele párat.

A Budapesten töltött idő alatt kétszer volt alkalmam találkozni Sebastiennel. Először egy belvárosi szállodában tartott sajtótájékoztatón, aminek apropóját az adta, hogy a Citroën idén ünnepli első autójának 90. évfordulóját. Másodszor pedig a hangárban. Ez a két alkalom lehetőséget teremtett a hazai médiumok számára, hogy egy kicsit közelebb hozzák mindannyiunkhoz minden idők legeredményesebb raliversenyzőjét. Azt hiszem ez nem sokaknak sikerült... Ez idő alatt ugyanis számos interjúnak lehettem szem, valamint fültanúja, de több kérdés után is azt éreztem, hogy megnyílik a föld alattam. Szégyenemben... Ebbe a böszmeségbe most nagyon mélyen nem mennék bele (pedig jól esne!!!), de két gyönygszemet megosztanék veletek. Pár perccel azok után, hogy felkonferálták Sebastien Loeb-öt, mint a világ valaha volt legjobb raliversenyzőjét, a navigátorának (Daniel Elena) szegezték a következő kérdést: Daniel! Milyen versenyzőnek tartod Loeböt? Ááááááá!!! - üvöltöttem magamban. Majd rögtön ez után: Sebastien! Hiszel abban, hogy megszerezheted a 6. VB címedet is? Áááááááá!!! - jajdultam fel ismét. Udvariasságból mindketten ötösre vizsgáztak és húsz percen keresztül próbáltak a megválaszolhatatlan kérdésekre is készségesen felelni. Én Elena helyében azonnal kihasználtam volna a nagy lehetőséget, hogy végre Loeb arcába vághassam, ami az utóbbi öt keserves évben felgyülemlett bennem: Hé Pajti! Itt ez a kérdés, és azt kell rá válaszolnom, hogy nem vagy elég pontos, gyors és eredményes... :))))

Loeb helyében pedig a 6. VB címet firtató kérdés után, azonnal vidámról merengőre váltottam volna, és elgondolkodtam volna azon, hogy van-e értelme elindulni Ausztrália felé, vagy inkább visszakérjem a repjegy árát... :)))))

Bízom benne, és szívből kívánom, hogy akár a nyomtatott, akár az elektronikus médiumokban találjatok olyan anyagokat, amik megcáfolják a történetem.

Sajnos többre nem volt lehetőségem, de egy kérdést azért nagy nehezen engedélyezett számomra is a sajtótájékoztatót levezénylő (jól ismert) tábornok. Nevet, címet nem mondok...

Amire én szerettem volna tudni a választ az a következő volt:

Seb! 2004 és 2007 között nagy csatákat vívtál Marcus Grönholmmal. Miután ő visszavonult ismét egy finn ellenfél – Mikko Hirvonen – ellen kell küzdened. Néhány modatban össze tudnád foglalni nekünk, hogy belülről Te hogyan látod a hasonlóságokat és a különbségeket kettőjük között?

Sebastien Loeb: "Igen, azt hiszem jól érzékelhető különbség van a két pilóta között. Alapvetően mindketten nagyon gyorsak, azonban Marcus a verseny hevében sokkal többet hibázott. Mikko legalább olyan gyors, ha nem gyorsabb, viszont sokkal pontosabb és megbízhatóbb mint Grönholm volt. Amint a jelenlegi állás is mutatja a világbajnokságon, vele sokkal nehezebb a dolgom, mert nem követhetek el hibát. Ezt ő azonnal megbosszulja! A jelenlegi pontozásos rendszerben (10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1,) hiába nyerek meg több versenyt sorozatban egymás után, mert Mikko bármikor képes arra, hogy közvetlenül mögöttem végezzen. Ezért elég egyetlen hiba ahhoz, hogy a hónapok alatt keservesen megszerzett előny, egy apró kihagyás után elvesszen. Hirvonen ellen egész évben sokkal megfontoltabban és koncentráltabban kell versenyeznem, mert folyamatosan nyomás alatt tud tartani. Egy szó mint száz, keményebb ellenfélnek tartom mint Grönholmot.”

A tököli repülőtéren megrendezett összejövetel igazán jól sikerült. A fotózáshoz a reggeli napsütés fényeinél kívánni sem lehetett volna jobbat, a kristálytiszta égen pedig tátott szájjal bámultuk a pörgő-forgó, csillogó kis masinát. A fotósok és a TV társaságok könnyen és közelről végezhették a dolgukat és szemmel láthatóan Sebastien Loeb is nagyon élvezte a dolgot.


Köszönet mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az államalapítás ünnepén, egy francia lovag tiszteletét tegye nálunk és a vendégünk legyen.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

3 komment


Címkék: budapest hangulat portré 2009 sebastien loeb

A bejegyzés trackback címe:

https://rally-foto.blog.hu/api/trackback/id/tr801334757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeMiller 2009.09.01. 03:30:49

vajon egy sajtotájékoztatón, miért kell egy "tábornoknak kérdezni bármit is.... meg amugy is, ne beszéljen akinek nem ez a dolga... vagyunk elegen akik tudnak mit kérdezni egy rali-világbajnoktol, aki szerintem(nem csak a statisztikák miatt) az eddigi legjobb.
dehát ez magyarország, itt semmi sincs a helyén. sajnos...

JoeMiller 2009.09.01. 03:39:30

azért egy gyöngyszemet megosztok én is a "néppel"...
még a danubiusnak tudosítottam a magyar ralibajnokság futamairol élöben, mikor a Turi-Toth párost hívták vendégnek a studioba nagyKokoval, a csapatfönökkel...
engem a csapat, hívott, hogy tudjon valaki értelmeset kérdezni, de a sportmüsor vezetöje Mezei dániel nem tartott rám igényt... mondván majd ö tudja..
felkonf, elsö kérdés: "mit mondd az nektek, hogy N csoport?"
a mikrofonok mögött hárman, bambán néznek egymásra.... nagyKoko megszolal:
Nekünk semmit... :))))))))))
süti beállítások módosítása